Ana içeriğe atla

Hakkımda | About


serhanunaltr:





TR / EN
TÜRKÇE:
        Bu blogu, çeşitli Türkçe ve İngilizce yayınlarımı, daha geniş bir kitleyle paylaşabilmek için açtım. Türkçe kısımlarda sadece Türkçe eserlerim yer almaktadır. Blogdaki eserlerin çoğu, daha önce başka yerlerde yayınlanmıştır. Eserlerin altında yayınlandıkları asıl yer yazmaktadır. Aktif bağlantı vermek mümkün değilse, yayın bilgisine yer veriyorum. Çalışmalarımdan faydalanmanız halinde, atıf yapmanızı rica ediyorum.
        Çalışma alanlarım enerji, siyasi ekonomi ve uluslararası ilişkiler olduğu için, genelde bu alanlarda yazıyorum. 'Atıştırmalık' kısmında ise, her iki dildeki konu dışı ve bazen de anlamsız eserlerim var. Zaten, cihan kavgasından ibaret olan hayatlarımızın da çok anlamlı olmadığını düşünüyorum.
        Afiyet olsun..!

ENGLISH:
        I maintain this blog to share some of my publications in Turkish and English, with a wider audience. My publications in English take place on pages in English. Most of the posts have been published elsewhere. At the end of the posts, you can find the links for the original publication. If providing an active link is not possible, information about publication is given. I kindly ask you to give citations, if you benefit from my publications.
        Because my fields of study are energy, political economy, and international relations, I usually write on these topics. My irrelevant, and sometimes meaningless, posts in both languages are on the page 'snacks'.
        Bon Appetit..!

Çok Okunan | Most Read

Ege’deki Enerji Tesislerimizi Kıbrıs’taki Askerimiz Koruyor

Türkiye, denize kurulacak ilk rüzgar enerjisi santralini, Ege kıyılarının kuzey kesiminde veya Trakya’nın Karadeniz kıyılarında inşa etmeyi tasarlıyor. Bu sebeple, özellikle kuzey Ege’de yoğunlaşan enerji tesislerimizin güvenliğini tekrar gözden geçirmenin tam zamanı. Bunu gerekli kılan başka ek sebepler de var. Türkiye’nin yoğun dış politika gündemini ve askeri operasyonlarını fırsat bilen Yunanistan’ın, Ege’de mütecaviz girişimlerini sıklaştırması ve ısınan doğu Akdeniz jeopolitiği, Ankara-Atina arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen unsurlar. Ankara’nın Vaşington ve Brüksel ile ilişkilerinin bozuk olması da, Atina’nın elini güçlendiriyor. Daha fazla enerji yatırımının kuzey Ege’de toplanması ise, halihazırda Yunanistan hava kuvvetlerinin tehdidine açık olan kritik enerji altyapımızın oranını artıracak. Bu durumu engellemek için Türkiye’nin elindeki en büyük imkan ise, Kıbrıs’ta konuşlu Türk askeri.

Litvanya'da Bir Türk İli: Trakay

Karayların, ya da diğer bir deyişle Karaim halkının, yaşadığı yer hem anayurttan hem de Osmanlı arazisinden çok uzaklarda bir Türk ili. Baltık ülkelerinden Litvanya'nın başkenti Vilnüs'e 35 km uzaklıkta 5.400 nüfuslu bir cennet köşesi olan bu diyar, Musevi olan Karay Türklerinin Litvanya'daki başkenti konumunda. Karay Türkleri, 1397-1398'de Litvan Dukası Vytautas tarafından Kırım'dan getirilmişler ve Vytautas'ın gayri resmi başkenti olan Trakay'a yerleştirilmişler. Kaynaklara göre Vytautas, 14. yüzyıl sonlarında gerçekleşmiş çok kanlı bir savaştan sonra Karayların savaşçılığını çok beğenmiş ve özel muhafızı olmaları için onları Trakay kalesine yerleştirmiş.Tarih boyunca Rusya, Almanya ve Lehistan (Polonya) üçgeninde birçok sıkıntılar çeken Karaylar'ın nüfusu 18. yüzyıl başlarında bir ara 3 aileye kadar düşmesine rağmen bu uzak akrabalarımız kendilerini toplamayı başarmışlar ve her türlü badireleri atlatarak şu anda sadece Trakay da bile 300 civarınd

Türkiye-ABD Gerilimi ve Türkiye’nin Enerji Güvenliği

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında, ikili ilişkiler tarihinin en büyük krizlerinden biri yaşanmakta. Yakın bir zamana kadar birçok konuda anlaşabilen ve birbirlerini “stratejik ortak”, “müttefik” gibi sıfatlarla niteleyen iki ülkenin ilişkilerinin hızla bozulmasının, hatta karşılıklı başkentlerdeki vize işlemlerini durdurma noktasına gelmelerinin altında yatan birçok sebep var. Küresel sistemin hala en güçlü aktörü olan ABD ile yaşanan gerilimin, Türkiye’nin enerji güvenliği açısından kısa ve uzun vadede ne anlam taşıdığının tetkiki ise, sıklıkla gözden kaçırılmakta.